Chinees Nieuwjaar 2019 - Succesvol exporteren naar China

 

Het Chinese jaar Huangdi 4716 – het Jaar van het Varken – Chinees Nieuwjaar 2019

Chinese New Year 2019.png

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of het Lentefeest, is de belangrijkste feestdag van China en zal dit jaar beginnen op 5 februari. Interfood doet al jaren zaken in China, heeft een eigen kantoor in Beijing, en weet als geen ander dat deze periode de nodige productie- en transportproblemen met zich mee kan brengen. Met dit artikel willen we uitleggen waar je rekening mee moet houden en hoe je het logistieke exportproces optimaal kunt voorbereiden.

Wanneer is het Chinees Nieuwjaar in 2019 en wat houdt het precies in?

In 2019 zal het Chinees Nieuwjaar van start gaan op 5 februari en 2019 is het jaar van het varken. Het varken is het twaalfde dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Aan mensen die in het jaar van het varken geboren zijn worden de volgende karaktereigenschappen toegekend: tolerant en begrijpend, sensueel, vredestichter, geestdriftig, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw, gesteld op gezelligheid en lekker eten, goedgelovig en naïef.

Het overgrote deel van de Chinese bedrijven en fabrieken, evenals ons kantoor in Beijing, zullen tijdens deze periode volledig gesloten zijn. Dit doen ze omdat ze hun werknemers voldoende tijd willen geven om terug te keren naar huis en familie om deze feestelijke periode te vieren in het gezelschap van hun naasten, vrienden en geliefden.

Aangezien veel Chinese werknemers in het verleden zijn verhuisd van het platteland naar de kustgebieden ontstaat er tijdens de periode van het Chinese Nieuwjaar een enorme migratiebeweging. Meer dan 300 miljoen werknemers reizen van de stedelijke gebieden naar hun landelijke woonplaats. Voor de arbeiders die het hele jaar ver weg in fabrieken hebben gewerkt zijn dit de enige weken bij hun gezin en familie. In hun ‘hometown’ zien ze hun vrienden weer die ook van een ver afgelegen werkplek zijn gekomen. Chinese zoekmachine ‘Baidu’ heeft een heatmap uitgebracht om de migratiebeweging in kaart te brengen.

Heat map migratiebeweging - door Baidu

Heat map migratiebeweging - door Baidu

Veel bedrijven en fabrieken sluiten hun deuren al ongeveer 10 dagen voordat het Chinees Nieuwjaar begint, ondanks dat de feestperiode officieel slechts één week duurt. Dit doen ze dus om hun werknemers voldoende tijd te geven om naar huis te reizen en voorbereidingen te kunnen treffen. Het betekent dat bedrijven en fabrieken al kunnen sluiten op 26 januari 2019. Voor deze datum ontstaat er altijd een chaotische periode waarbij iedereen met haast producten vanuit en naar verschillende havens wil verzenden, voordat het land zowat wordt afgesloten. Het volledig sluiten van de business heeft natuurlijk economische gevolgen, dus vandaag de dag zijn er steeds meer bedrijven en fabrieken die met een minimale bezetting open blijven.

Daarnaast moeten we ook rekening houden met de reistijd terug naar de kuststeden, na afloop van de feestperiode. In veel gevallen verstoort het Chinees Nieuwjaar de productie- en verzendschema’s voor zo’n drie weken (soms zelfs langer). De meeste bedrijven en fabrieken zullen hun deuren weer openen op 18 februari 2019. Houd hierbij dus rekening met een ernstig verlaagde capaciteit.

Migratie Chinees Nieuwjaar - treinstation

Migratie Chinees Nieuwjaar - treinstation

Het laatste, en niet onbelangrijke fenomeen is dat deze periode ook vaak wordt gebruikt om van baan te wisselen. Veel werknemers keren dus helemaal niet terug naar hun huidige baan. Fabrieken hebben hierdoor moeite om nieuwe werknemers te vinden en productieorders uit te voeren, wat kan leiden tot nog langere productietijden en onderbezetting.

China is een grote speler in de zuivelindustrie en een economische gigant in de wereldwijde exportindustrie. De effecten van het Chinees Nieuwjaar hebben wereldwijd impact, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van import uit China. Interfood BV doet vooral export naar China, maar ook dan heeft het Chinees Nieuwjaar impact op de business.

Wat kun je doen om je export naar China optimaal voor te bereiden op het Chinees Nieuwjaar?

Interfood weet door haar jarenlange internationale ervaring en kennis van de zuivelmarkt precies hoe ze haar supply chain zo goed mogelijk kan laten draaien. We hebben hieronder 6 tips op een rijtje gezet om je optimaal voor te bereiden op export naar China tijdens het Chinees Nieuwjaar. Deze 6 tips voor export naar China zijn eigenlijk altijd van belang, maar worden nog belangrijker tijdens deze feestperiode.

1. Besef wat het Chinees Nieuwjaar inhoudt

Hier in Nederland is het moeilijk te begrijpen dat bedrijven bijna een maand kunnen sluiten naar aanleiding van een vakantie. Zeker, wij gaan ook op vakantie, maar een bedrijf blijft hier vrijwel altijd draaiend. Door in te zien dat bijna alles zal sluiten en dat je rekening moet houden met ernstig verlaagde capaciteit heb je mogelijkheid om beter te plannen.

2. Maak je logistieke planning ruim van tevoren

Zorg ervoor dat jouw zendingen ruim vóór het Chinees Nieuwjaar gepland zijn en er goede afspraken zijn gemaakt om de periode van het Chinees Nieuwjaar ‘door te komen’. Het doel moet zijn om de schepen ruim vóór het Chinees Nieuwjaar aan te laten komen, zodat er genoeg tijd is om de goederen in te klaren. Ook het opsturen van de originele exportdocumenten naar je klanten dient vóór de Chinese Nieuwjaarsafsluiting van bedrijven plaats te vinden aangezien deze documenten nodig zijn voor de inklaring van de goederen. Dit vereist een geavanceerde planning om problemen te minimaliseren. De verschepingsperiode zou eventueel toch langer kunnen worden omdat er sprake kan zijn van verschillende ‘blank sailings’, oftewel een lijndienstboot die normaliter elke week naar China gaat maar nu uit de vaart gehaald is.

3. Zorg voor een sterke relatie met je klant of leverancier

Een sterke (langdurige) relatie met je klant of leverancier is van levensbelang. Wanneer jij in deze periode van extreme drukte één van de nieuwste contacten bent, zal je waarschijnlijk minder prioriteit krijgen als het gaat om afhandeling van het proces. Maak daarom in een vroeg stadium het Chinees Nieuwjaar bespreekbaar. Vraag hierbij welke maatregelen getroffen zijn of kunnen worden en hoe je de levering zo goed mogelijk kan timen. Toon interesse en begrip en denk mee in de mogelijkheden.

4. Maak alvast duidelijke afspraken met je eigen expediteur

Om vertraging te voorkomen kun je ervoor kiezen om zelf het verzendproces te regelen en gebruik te maken van een expediteur (freight forwarder). Veel expediteurs hebben jarenlange logistieke ervaring in combinatie met het Chinees Nieuwjaar en kennen de klappen van de zweep. Maak daarom een duidelijke planning inclusief afspraken met jouw expediteur. Door de jaren heen heeft Interfood een aantal sterke relaties opgebouwd met onze ‘forwarders’ waardoor er zelden tot nooit problemen zijn opgetreden. Je kunt dit echter nooit helemaal afvangen omdat zij ook afhankelijk zijn van de planning van de rederijen.  

5. Maak ook een logistieke planning voor ná het Chinees Nieuwjaar

Hierboven in het artikel vertelden we al dat het voorkomt dat medewerkers niet terugkeren naar hun huidige baan na het Chinees Nieuwjaar. Daar moet je dus ook rekening mee houden na afloop van de feestdagen. Met een personeelstekort kan het een tijdje duren voordat de normale productie- of verzendtijd weer wordt bereikt. Maak dit vooraf bespreekbaar, vraag naar verwachtingen en neem dit mee in je planning.

6. Zorg voor een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken

Het is van groot belang dat je alle afspraken die je maakt schriftelijk vast komen te staan. Maak duidelijke contractafspraken, zorg dat alle exportdocumenten in orde zijn (bijv. Bill of Lading, Analysecertificaat, veterinaire documenten), plan de betalingen en werk altijd met een verzend- en of ontvangstbewijs van documenten. De Bill of Lading is bijvoorbeeld het verzendbewijs van de goederen, uitgegeven door de rederij waarmee de goederen verscheept worden.

Kort samengevat: Hoe eerder je start met het plannen voor het Chinees Nieuwjaar, des te beter het logistieke proces zal zijn. Je kunt nooit te vroeg beginnen met de planning rondom het Chinees Nieuwjaar. We hopen dat deze 6 tips bij zullen dragen aan een succesvol plan en een gedegen strategie voor het volgende Chinese Nieuwjaar.

2019 - Het Jaar van het Varken

2019 - Het Jaar van het Varken

 
Koen van Vugt